Barion Pixel nuuvella

Tudomány egyszerűen: Gyorstalpaló az inzulinrezisztenciáról

Az inzulinrezisztencia (rövidítve: IR) nem más mint  a szénhidrát-anyagcsere folyamat zavara a humán szervezetben. Hogy miért is jelent ez problémát? Kezdjük az alapoktól!

Ahhoz, hogy mi emberek létezhessünk, élhessünk szükségünk van a testünkre. Gondolom ezzel senkinek sem mondtam olyat, amitől hasra esett volna!  Azonban ha kicsit elgondolkozunk, nagyon hamar levonhatjuk azt a konklúziót, hogy a testünk nem üzemképes a szerveink megfelelő működése nélkül. A szerveink pedig akkor működnek jól, ha az azokat felépítő sejtek is rendeltetésszerűen látják el a feladataikat.

Tudom, kicsit messziről indítok, de pár bekezdéssel később ígérem, hogy máris a témára térek, viszont úgy godolom szükség van erre az igazán triviális gondolatmenetre, hogy a későbbiekben is mindenkinek érthető legyen, miről is karattyollok én itt pontosan.

A humán szervezet napjainkban, egy átlag ember esetében szénhidrát anyagcserén alapszik. Tehát, a sejtjeink üzemanyaga manapság javarészt a szénhidrát. Egy jó kis kakaóscsiga a kulináris élvezeteken túl energiát is szolgáltat. Az már egy másik kérdés, hogy az adott szervezet ezt hogyan képes, vagy esetleg nem képes azt hasznosítani.
(Az alternatív anyagcsereutakról a későbbiekben még mesélek Nektek!) 

A szénhidrátok tulajdonképpen poli-, di-, és monoszacharidok, melyek elfogyasztásával és emésztésével monomereket ( szénhidrátok esetében monoszacharidokat) kapunk.
A monoszacharidok, azok a legegyszerűbb cukoregységek, amelyeket már az emésztés során a szervezetünk nem tud tovább bontani. Így felszívódnak, bekerülnek a véráramba, amely aztán elszállítja őket a sejtjeinkhez.

Ilyen monoszacharid például a glükóz, vagy aki így ismeri: szőlőcukor. Nem véletlenül mondják, hogy vizsga előtt/közben érdemes bekapni belőle egyet, ugyanis, mivel azonnal felszívódik, mondhatni rögtön energiát szolgáltat a gondolkodáshoz.

Ám térjünk is vissza a tárgyhoz! Mindezen háttérinformációk segítségével végre megtárgyalhatjuk, hogy mi is az az inzulinrezisztencia!

Az IR egy olyan állapot, amikor sejtjeink nem képesek felvenni a működésükhöz szükséges cukrot, mert az inzulin gyengén tud csak kapcsolódni a sejtek felszínén lévő inzulin-receptorokhoz. Ez azért probléma, mert az inzulin feladata, hogy a véráramban keringő cukrot bejuttassa a sejtekbe, ahol az energiává fog alakulni.  

Azonban inzulinrezisztencia esetében, mivel a sejtek kevésbé érzékelik az inzulint, ezért cukorfelvételük elégtelenné válik. Hogy a testünk mindezt ellensúlyozza, még több inzulin termelésébe kezd, azonban egy idő után már képtelen lesz tartani az ütemet, így a cukor a véráramban kezd majd felhalmozódásba, ami hosszú távon krónikus betegségekhez (pl.: cukoretegséghez) vezet. A negatív következményekhez sorolandó még a szervezet fokozott zsírraktározása, a nem pihentető alvás, a fáradékonyság és a különböző gyulladások kialakulása.

Kialakulásában fontos szerepet játszhat a családi genetika tovább öröklődése, a mozgásszegény életmód és természetesen a helytelen táplálkozás. Utóbbi személyenként változó, hiszen nincs két egyforma szervezet. 

Kimutatni egyszerű vércukor méréssel nem lehet. Ha valaki inzulinrezisztenciára gyanakszik, minimum hárompontos cukorterheléses vizsgálatot kell csináltatni az inzulin szintek ellenőrzésével. Így nagyon szépen nyomon követhető a vércukor szint és az inzulin szint változása is.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Zsuppán Mercédesz 4 történetét!


  • 1199 szerző
  • 783 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Zsuppán Mercédesz

Tudomány egyszerűen: Gyorstalpaló az inzulinrezisztenciáról

Műfaj

tudományos

Rövid leírás / Beharangozó

"A humán szervezet napjainkban, egy átlag ember esetében szénhidrát anyagcserén alapszik. Tehát, a sejtjeink üzemanyaga manapság javarészt a szénhidrát. Egy jó kis kakaóscsiga a kulináris élvezeteken túl energiát is szolgáltat. Az már egy másik kérdés, hogy az adott szervezet ezt hogyan képes, vagy esetleg nem képes azt hasznosítani."

Rövid összefoglaló

Az inzulinrezisztencia (rövidítve: IR) nem más mint  a szénhidrát-anyagcsere folyamat zavara a humán szervezetben. Hogy miért is jelent ez problémát? Kezdjük az alapoktól!

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Zsuppán Mercédesz nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!